Intermodal Taşımacılık Nedir?
Intermodal taşımacılık sisteminde değişen unsur yalnızca taşımacılık modu olmaktadır. Denizyolu taşımacılığı ile başlayan mal sevkiyatı kısa bir zaman sonra karayolu taşımacılığına geçebilir. Bu aşamada, yük ve malların taşındığı taşıt değişmezse intermodal taşımacılık sağlanır. Bu taşımacılık yönünde belirtilen taşıma araçlarına, treyler ya da vagonlar örnek olarak gösterilebilir.
Türkiye’de Intermodal Taşımacılık
Bunun en temel sebepleri arasında geniş taşıma seçenekleri ve bununla beraber gelen ekonomik fırsatlar yer alıyor. Her ne kadar firmalara maliyet açısından fayda sağlasa da İntermodal taşımacılığın en büyük katkısı çevre ve doğaya karşı gösterdiği hassasiyettir.
Sunmuş olduğu birbirinden yararlı imkânlar ile transferleri oldukça hızlı bir şekilde tamamlar. Malın en kısa süre içerisinde, olabildiğince minimum maliyetli bir şekilde varış noktasına ulaşması hedeflenir. Bu çevreci anlayışta birbirine entegre taşıma modları tercih edildiği için, ulaşım şeklinin değişmesi de hızlı gerçekleşir. Entegre olan taşıma modları sayesinde güvenilir nakliyat sağlanır. Zaman yönetiminin etkili bir şekilde kullanıldığı taşımacılık yönteminde, lojistik sorunlarının yaşanmaması için çeşitli planlamalar söz konusudur. Bu planlamalar arasında en dikkat çekici olanları arasında lojistik planlama da bulunmaktadır. Yapılan etkili planlama ve zaman yönetimi sayesinde, transfer süresi boyunca güvenlik ve esneklik ön plana çıkar.
Çoklu taşıma modlarının kullanıldığı bu çeşitte, tüm lojistik adımları etkili bir biçimde kontrol edilerek takibin kolaylaştırılması sağlanır. Son yıllarda değişen talep ve beklentiler sebebiyle, intermodal taşımacılık Türkiye’de sık sık tercih edilmektedir. Türkiye’de intermodal taşımacılık gittikçe gelişim göstermektedir. Hız, esneklik ve güvenilirlik yönünden oldukça güçlü bir alternatif haline gelen intermodal taşımacılık sayesinde, şirketler istenilen süre içerisinde mallarını teslim noktasına ulaştırırlar.
Intermodal taşımacılığın çevresel etkilerine en dikkat çekici örnek ise normalde yalnızca kara yolu ile taşıması gerçekleştirilen malların, bir transfer noktasından sonra demir yolu ile taşınması ve bununla beraber ortaya çıkan fosil yakıt tüketimleridir. Normalde İzmir ile Marsilya arasında mal transferi yapılabilmesi için kat edilmesi gereken toplam kara yolu mesafesi yaklaşık 2800 km’dir. Fakat yeni nesil taşımacılık tercih edildikten sonra 2800 km’lik mesafenin sadece 250 km’si kara yolu ile sağlanmaktadır. Geriye kalan mesafenin demir yolu ile devam edilmesi, fosil yakıt tüketimini en düşük düzeylere indirerek taşımacılığın daha çevre dostu bir noktaya evrilmesine imkân sağlamaktadır.
Intermodal Taşımacılık Nasıl Yapılır?
Transfer edilmesi gereken malların kara yolu ile limana getirilip limandan direkt gemiye aktarılmasının ardından trenler ile istenilen teslimat noktasına ulaşması şeklinde de gerçekleştirilebilir. Bu nakliyat aşamaları yapılırken malların yer aldığı taşıma aracı, konteyner ya da treyler herhangi bir değişikliğe maruz kalmaz.
Intermodal taşımacılığı diğer taşımacılık türlerinden en ayırıcı özelliklerden biri de mal üzerinde herhangi bir elleçleme (malın orijinal niteliklerini bozmadan istifleme, yerinin değiştirilmesi, büyük kaplardan daha küçük kaplara alınması) işlemi yapılmadan farklı taşımacılık moduna geçilmesidir. Taşıma araçlarının değişmemesi, nakliyat esnasında yüklerin güvenli bir biçimde muhafaza edilmesini da destekler. Intermodal taşımacılık sistemi, sürdürülebilir taşımacılığın mihenk taşı olarak ifade edilmektedir. Mallara nakliyat sırasında temas edilmemesi hem güvenlik hem de hijyen koşullarının etkin bir şekilde sağlanmasına imkan tanımaktadır. Birbirinden farklı tüm taşıma modlarının (havayolu, demiryolu, karayolu, denizyolu) uyum içerisinde olabilmesi için, intermodal adeta biçilmiş bir kaftan niteliğindedir. Taşıma sistemlerinin birbiri ile entegre hale gelerek sevkiyat gerçekleştirmesi sonucunda maliyet ve hız optimizasyonu da sağlanmış olur.
Intermodal Taşımacılık Şeklinin Avantajları Nelerdir?
Intermodal taşıma şeklinde, malların transferi yerine sadece taşıma birimlerinin transferi gerçekleştirilir. Karma bir sevkiyat çeşidi olarak da değerlendirilebilecek olan intermodal taşımacılık şekli, şirketlere birbirinden farklı avantajlar sunmaktadır. Intermodal taşımacılık avantajları arasında ilk olarak güvenilirlik akla gelir. Malların transferi esnasında güvenliğinin korunması, yolculuk sırasında meydana gelebilme ihtimali olan olumsuz olayların önüne geçebilmek işletmeler tarafından önemlidir. İşletmelere güvenli taşıma avantajı imkânı veren bu taşıma türü, aynı zamanda çeşitli birikimler elde etmeye de oldukça katkıda bulunur. Taşıma operasyonu sırasında zaman ve mali açıdan tasarruf edilmesi, bu model taşımacılıkta mümkün kılınabilmektedir.
Kaynakça: Tetalog